Ontvang 10% korting op jouw eerste workshop

Inkoopproces onder de loep

Achtergrond

Een not-for-profit organisatie zag haar inkomsten uit fondsenwerving dalen. Er was behoefte om interne bedrijfsprocessen te optimaliseren om de beschikbare middelen, grotendeels verkregen uit donaties, efficiënter te kunnen inzetten. Een waardestroomanalyse van het inkoopproces voor o.a. merchandising was onderdeel van dit initiatief.

Onze aanpak:

Een waardestroomanalyse van het inkoopproces voor o.a. merchandising was onderdeel van dit initiatief.

Resultaten:

Na een grondige analyse werden de volgende veranderingen doorgevoerd:

Optimalisatie inkoopproces

Invoering van een nieuw order-volgsysteem, gestructureerde inkoopplanning afgestemd op behoefte en scherpere inkoopvoorwaarden zorgden voor een professionele inkoopfunctie.

Effectievere samenwerking

De inkoopafdeling werd betrokken bij de evenementenplanning t.b.v. tijdige inkoop van merchandise. Dit leidde tot een vermindering van de inkoopkosten met 7% (geen extra toeslagen voor spoedbestellingen of koerierskosten) en een betrouwbare beschikbaarheid van producten naar behoefte.

Onverwachte meevaller

Door de gestructureerde inkoopplanning steeg de beschikbaarheid van merchandise op evenementen, wat leidde tot een stijging (+23%) van de inkomsten door verkoop van merchandise op de grootste evenementen. Dit compenseerde een aanzienlijk deel van de weggevallen inkomsten door donaties.

Value Stream Map traject

3 maanden

Lagere inkoopkosten

-7%

Verkoop
opbrengst

+23%

Het échte werk begint met PIT

Stap binnen in de wereld van PIT Projecten, waar we samen de toekomst van jouw organisatie vormgeven. Neem contact op om de kracht van verandering te ervaren.